Мобилни услуги

М-Тел пуска LTE на 1 януари 2012

Първият клиент на технологията от ново поколение е шведската компания Ериксон

Пилотната LTE мрежа в България е достъпна за клиентите на Мобилтел от 1 януари 2012 година. Ериксон ще тества първа възможностите на мрежата от четвърто поколение на телекома в 1800 MHz. Шведската компания е водещата в световен мащаб, която осигурява поддръжката на LTE мрежи.

След като през септември 2011 година Мобилтел първи демонстрира скоростта за пренос на данни при използване на услуги по стандарт LTE, още през януари 2012 година телекомът ще даде достъп до новата технология на български фирми, които първи ще проверят предимствата й.

Първите зони с LTE покритие ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят на градовете да се увеличава поетапно до средата на 2012 година.

Заявки за достъп и тест на услугите от страна и на други фирми, които се намират в зона на покритие с LTE, се приемат от началото на м. декември 2011 г. на специално създадена форма на сайта на Мобилтел: http://www.mtel.bg/lte.

Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България. От клиентите, включили се в теста, компанията ще очаква обратна връзка за качеството на LTE услугите.

Технологията от четвърто поколение ще позволи масово използването на т.н. „смарт” услуги в полза на обществото и гражданите в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други. Въвеждането на LTE ще даде пълна свобода на мобилните потребители. Забавления като онлайн игри, HD телевизия и много други интерактивни услуги ще са възможни през телефон, благодарение на високите скорости, които 4G мрежата поддържа.

За настоящата си мрежа компанията притежава сертификат от германската компания NET CHECK за „Най-бърза 3G мрежа в България” в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Шумен. Комисията за защита на конкуренцията с решение от ноември 2011 година също потвърди, че Мобилтел предлага най-бързата скорост за мобилен интернет – до 42 мегабита. До края на тази година към тази група ще се пресъединят и жителите на Добрич, Видин и Монтана.

Мобилтел базира работата си в сферата на последното поколение мрежи на опита на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия.

Източник

Етикети: lte